Mega potrošniki!

18.06.2008

Danes sem si po kosilu, tako kot imam to v navadi, privoščil malo počitka. In kot imam v navadi počitek po kosilu, imam v navadi tudi to, da ob posedanju v počivalniku ali ležanju na kavču gledam TV. Običajno je to kakšen šport, dokumentarec, zabavna serija,… Tokrat pa se mi je daljinec ustavil na POP TV, kjer spet predvajajo svetovno znano pogovorno oddajo Oprah. Ja, Oprah! Tokratna tema je bilo predstavljanje ljudi, ki so si iz majhnih trgovinic v predmestjih ustvarili ogromne trgovniske verige, ki se vijejo po vsej državi, ZDA seveda. Ali pa o ljudeh, ki so z na videz popolnoma preprostimi in na prvi pogled ne tako pomembnimi inovacijami prišli do pravega bogastva. Seveda je tema lahko zelo zanimiva, če le ne bi bila samo rdeča nit za eno uro dolge reklame, ki jih vodi sama samcata Oprah Winfrey! Koncept je sam po sebi fenomenalen. Oprah predstavi različne produkte oziroma podjetja, za katerimi stojijo ti uspešni posamezniki, katerih zgodba je jasno fascinantna in so se v oddaji znašli zaradi zgodbe same in ne zaradi produktov in podjetja, ki ga oglašujejo. Bullshit!!!

To da vse izgleda tako, kot da bi bili ti ljudje tam zaradi zgodbe in ne zaradi velepromocije, je točno to, kar si Oprah in vsi njeni gostje pravzaprav želijo. In kot kaže jim to odlično uspeva. Gostje v studiu malodane znorijo, ko jim Oprah naznani, da jih pod stolom čaka to ali ono darilo, ali da bodo lahko kaj odnesli domov. Vem, da imajo med snemanji ljudi, ki publiki narekuje kdaj naj le ta ploska in podobno, vendar pa se histerija, ki jo zganjajo ob prejetju daril ne more primerjati s pozdravom določenemu gostu. Gre torej za odlično tržno potezo in s pomočjo takih in podobnih si je Oprah Winfrey nabrala že precejšnje bogastvo. Na račun največje potrošniške in najbolj manipulacijam dovzetne družbe na svetu. Oprah pa ni le ena najbogatejših žensk v ZDA, je tudi ena najvplivnejših. Tu pa pride do začaranega kroga, kajti prav zaradi svoje vplivnosti se gre lahko vse te igrice, ki jih prebivalci združenih držav tako dobro sprejemajo. Bravo Oprah, dobra pastirica si vsem tem potrošniškim ovčicam!

-Aljaž

 • Share/Bookmark

V kategoriji Multimediji, miks

 

2 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. mici  |  18.06.2008 ob 19:52

  mici

  Tako kot vsako stvar, je tudi tržit treba znat. In to Oprah zna.
  Hkrati pa moraš imeti ciljno publiko, ki bo pograbila popolnoma vse, kar jim ponudiš. In to američani so.
  Zato te stvari delujejo.
  Tako ali pa tako pa vedno bolj velja rek: roka roko umije.
  Zato se tudi vsi ti mogotci, “izmalegazrastli” ljudje hodijo kazat k njej – ona na njihov račun bogato kasira, oni pa čez noč postanejo nepogrešljivi.

 • 2. bisi  |  18.06.2008 ob 20:21

  Mene tako oglaševanje niti najmanj ne moti. V tem primeru res vsak bedak pogrunta, za kaj se gre, čeprav je bil šov verjetno vseeno zanimiv (vsaj dovolj zanimiv, da si ga gledal ;) )

  Bolj moteče je prikrito oglaševanje v raznih nanizankah in filmih. Nenadoma prav vsi igralci uporabljajo iphone, ki mu namenijo parsekundni kader, preden ga ta nese k ušesu. To je samo en primer izmed tisočih v vsakem filmu.
  Še hujši pa so časopisni članki, ki opisujejo prav določen izdelek, počitnice itd in nikjer ne piše, da gre za oglasno sporočilo, čeprav bi moralo.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev