USA&Canada (6.-11. julij)

12.07.2008

Po tistem, ko sem nazadnje pisal objavo za tale svoj blog, se mi je zgodilo se nekaj, kar mi bo najbrz za vedno ostalo v spominu. Gary Bradt, moz nase sorodnice Mary, je meni in mojemu ocetu razkazal njegovo zbirko avtomobilov. Ima jih kar 8, od tega 5 ze zelo v letih. Oldtimerjev. Od Mustanga, Forda, Pontiaca,… Njegova zelja je, da bi jih obnovil in jih podaril svojim petim vnukom. Lepo. Tisto kar mi bo ostalo v spominu pa je voznja avtomobila Chevrolet Monte Carlo SS. Eden tistih avtomobilov, ki jih kot osnovo uporabljajo za dirke NASCAR. Kot pravim, nepozabno!

7. julija nas je pot zanesla proti Torontu, Canada. Po kaksnih osmih urah voznje in preckanju mostu, ki povezuje USA in Canado, smo prispeli do hotela Comfort Suites Center. Brez navigacije nam to najbrz ne bi uspelo se v nekaj dodatnih urah, saj je mesto zares ogromno. Po nastanitvi v sobo, smo se sprehodili do CN Tower, ki je s svojimi 553 metri trenutno najvisja zgradba na svetu. Sam stolp je bil sprva nacrtovan le za telekomunikacijske potrebe, kasneje pa so nacrte priredili tako, da je postal imenitna turisticna tocka. Sam sem se povzpel do visine 447 metrov, najvisje kolikor je dovoljeno turistom in moram priznati, da je razgled  zares fantasticen in da je vstopnina vredna svoje cene, ceprav je kar zasoljena. Preden smo se odpravili do hotela smo si ogledali se obalo s pogledom na letalisce, ki je postavljeno kar na majhen otok.

Na jutro 8. je bil na vrsti ogled Royal Ontario Museum kamor smo se odpravili kar s podzemno, saj je bila hoja po 2.7 miljonskem mestu prevec utrujajoca, kar smo izkusili ze dan pred tem. Sam muzej me ni ravno prevec navdusil, saj sem pricakoval malce vec ameriske zgodovine ne pa toliko evropske, katero lahko spoznas v vecini muzejev sirom evrope. Bila pa je toliko bolj zanimiva, pravzaprav fantasticna, tekma Major League Baseball med Toronto Blue Jays in Baltimore Orioles. Ob meni je sedel stari navijac Blue Jaysov, ki mi je sproti pojasneval situacije, na drugi strani pa svojo druzino, ki se je s sestro Anjo na celu izjemno vzivela v samo dogajanje. Uzivala je celo moja mami, ki po naravi ni ravno navdusena nad spremljanjem sporta. Ceprav pravil baseballa nisem poznal prevec dobro in moram priznati, da ni sedaj nic kaj bistveno bolje sem se izjemno zabaval. Blue Jaysi so namrec se v 7. inningu zaostajali z 2:6 in jih je od menjave locil le se 1 strike in 1 out, potem pa so v istem inningu izenacili rezultat na 6:6 in nato v zadnjem, 9 inningu dosegli se tocko za zmago. Se sedaj tezko verjamem, da je bil ogled moje prve baseball tekme tako zanimiv.

Ceprav je Toronto mesto v katerem bi zlahka ostali se kaksen dan, nas je casovna stiska popeljala do pokrajine Niagara. Preden smo si sli ogledat najbolj znemenito turisticno destinacijo v tem okolisu, smo si ogledali se staro, romanticno mestece Niagara By The Lake. Mesto vredno ogleda, ce se ze potikate v teh krajih. Po ogledu smo se odpeljali do hotela, kjer smo bili nastanjeni tisto noc iz 9. na 10. julij. Kako me je sokiral prihod v sobo je kar tezko opisati. Ne zato, ker bi bila soba tako lepa, sploh pa ne slaba. Fasciniral me je razgled. Kazal je prav na Niagarske slapove (Niagara Falls). Sam razgled je postal se lepsi zvecer, ko so slapove osvetlili z lucmi razlicnih barv in ko so nad reko spustili ognjemet. Prav ob tem trenutku, pa me je moja druzina presenetila z voscilom za rojstni dan, darilom in seveda torto, pito pravzaprav. V Sloveniji ste datum ze prestavili na 10. julij. Nazdravili smo kar s kanadskim pivom, ki smo ga malo prej kupili v Beer Store, kajti v Kanadi alkohola v trgovini z zivili ni mogoce dobiti razen ce so le te drzavne. Kaj lepsega si se lahko zelis za 21. rojstni dan.

Na moj rojstni dan smo se se enkrat sprehodili ob niagarskih slapovih, si ogledali film o nastanku slapov, potem pa smo se odpravili nazaj proti Michiganu, USA. Najprej smo se za kratek cas ustavili pri Paulu in Marilene, ki sta nas nato odpeljala do Aunt Anne v Detroit, kjer smo na njeno zeljo tudi prespali. Se prej nam je skuhala odlicno vecerjo, jed podobno “ajmohtu”, kar je bila po dolgem casu spet hrana, ki sem je malce bolj navajen. Kupila mi je tudi nekaj daril in pa seveda torto z motivom baseball ekipe Detroit Tigers, katerih velika navijacica je tudi sama. Anne je stara 89 let in je za svoja leta v odlicni kondiciji. Njen um se vedno deluje na visokem nivoju, kar pomeni da se vedno premore tudi kar precej smisla za humor. Tudi njena slovenscina se z njenimi obiski v Slovenijo in obiski, kot smo tudi mi sami izboljsuje. Njena edina tezava je, da ne slisi prav dobro, kar jo precej jezi, vendar pa ji to nikakor ne jemlje volje do zivljenja saj pravi, da bi rada zivela se kar dolgo casa. Obcudovanja vredna zenicka torej. 

Danes, 11. julija smo si z Anne ogledali nekaj stvari v okolici Detroita. Kot je naprimer tudi park z starimi stavbami, ki pa ga ja zal kazil sam karneval, ki se tam odvija v teh dneh. Nato smo se vsi skupaj odpeljali nazaj do Paula in Marilene, kjer smo se sedaj. V popoldanskih urah smo se odpravili v shopping. Stvari tukaj v USA so namrec precej cenejse kot pri nas. Cena je tu v dolarjih priblizno enaka, kot pri nas v evrih ali pa celo manjsa. Se posebno velike razlike so pri nakupu jeansa, kjer tukajsnja cena predstavlja priblizno 40% nase. Vredno nakupovanja torej. Po vrnitvi nam je Paul predstavil svojo zbirko pusk in pa drugih pripomockov za lov. Pusk ima jih kar 10, najstarejsa pa steje krepko preko 100 let. Ceprav nisem kaksen poseben ljubitelj orozja in lova sem pripovedovanja poslusal z velikim zanimanjem. Po vecerji v neki druzinski restavraciji, z odlicno hrano mimogrede, smo se lotili peke kruha, saj je vse zelo zanimalo, kako to pocnemo pri nas. Zal testo sprva ni vzhajalo kot bi si zeleli, vendar pa na koncu na pogled niti ni izpadlo tako slabo. Kaksnega okusa je pa bomo poizkusili zjutraj.

-Aljaz

  • Share/Bookmark

V kategoriji miks

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev